Als je een bruiloft aan het plannen bent, raak je makkelijk overspoeld door álle keuzes die gemaakt moeten worden.


De trouwlocatie, de gastenlijst, het budget, first dance of niet, welke fotograaf past het beste, een dj of band (of allebei), shared dining, buffet of vier gangen diner?


Eén van de onderdelen van het plannen waar veel van mijn bruidsparen vragen over hebben, is wat het beste moment voor de trouwshoot is. In deze blog help ik jullie graag verder vanuit mijn ervaring als trouwfotograaf.

Fotoshoot in de ochtend in de schaduw, vóór de ceremonie.

Golden hour


Laat ik beginnen met het slechte nieuws: er bestaat niet zoiets als hét beste moment om foto's te maken op jullie trouwdag. Zoals met alles bij het plannen van jullie trouwdag, is alles afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, locaties, wanneer jullie trouwen en wat jullie belangrijk vinden.


Een 'normale' fotoshoot (dus niet op een trouwdag), plan ik altijd rondom golden hour in. Dat is het uurtje vlak na zonsopkomst of zonsondergang. Het licht is dan mooi zacht, warm en diffuus. Dat zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt over jullie gezichten, waardoor er geen harde schaduwen zijn en jullie niet met je ogen hoeven te knijpen tegen de zon. Práchtig! En als fotograaf mijn absolute lievelingsmoment voor een fotoshoot...


Maar ja.. vlak na zonsopkomst ben je waarschijnlijk pas net begonnen met je bride-breakfast of is de make up artist net begonnen ervoor te zorgen dat je haar en make up on fleek zijn. En vlak voor zonsondergang zitten jullie misschien heerlijk te tafelen, of is het feest al losgebarsten. Niet echt de ideale tijdstippen om er 1-1,5 uur tussenuit te gaan voor je fotoshoot..


Wat ik wel altijd graag doe, is jullie als bruidspaar even 10 minuutjes 'stelen', als er een mooi golden hour is. Dan piepen we er even tussenuit, voor een romantisch momentje om met z'n tweeën adem te halen en te genieten van de mooie omgeving. Dan hoeven we niet de hele fotoshoot te plannen op het onhandigste moment van de dag, maar hebben jullie tóch die mooie warme foto's!

Fotoshoot tijdens golden hour in Portugal.

Vóór de ceremonie


Je hebt de ochtend doorgebracht met je lievelingsmensen, je haren zitten prachtig en de jurk is nog spotlessly clean. Het perfecte moment voor de trouwshoot, zou je kunnen zeggen!


Dat is in bepaalde situaties zeker het geval. Het grote voordeel van de bruidsshoot vóór de ceremonie, is dat je nog geen rekening hoeft te houden met de gasten. Je hebt een momentje om echt even van elkaar te genieten voordat alle drukte begint en iedereen graag met jullie wil kletsen. Van bijna al mijn bruidsparen hoor ik dat hetgeen ze het meest tegenviel aan de bruiloft was, hoe snel de tijd voorbij ging. Door elkaar te kunnen bewonderen, samen te knuffelen en kletsen vóór de gasten er zijn, heb je dat momentje alvast in the pocket!


Nog een voordeel is dat we de mogelijkheid hebben de shoot nog wat te verplaatsen naar later als dat nodig is (denk aan een planning die uitloopt of regen tijdens het ingeplande moment).

En bovendien ben je op die manier iets flexibeler met de locatie voor de fotoshoot. Als je daar een half uurtje voor moet rijden, valt dat makkelijker in te plannen vóór de ceremonie, dan wanneer je al op de trouwlocatie bent en dan nog heen-en-weer moet.


Als jullie elkaar pas voor het altaar tijdens de ceremonie voor het eerst willen zien (en geen first look vooraf plannen), is het natuurlijk geen optie om vooraf al een fotoshoot te doen. Een andere kanttekening is dat we tijdens een fotoshoot vóór de ceremonie een stuk voorzichtiger met de jurk moeten doen, omdat we natuurlijk niet willen dat je in een zanderige jurk vol takjes en blaadjes het gangpad op loopt.

Trouwshoot 's ochtends, in bijzijn van de kinderen.

Fotoshoot ná de ceremonie


Jullie hebben elkaar het ja-woord gegeven, jullie hebben de ringen om, er is geproost op jullie liefde! Wat ik vaak zie, is dat er op zo'n moment een golf van ontspanning over het bruidspaar heen valt. Ahh, het echte 'werk' zit erop, vanaf nu alleen nog vieren en ontspannen!


Dat kan het perfecte moment zijn om er tussenuit te glippen voor de bruidsshoot. Tussen alle drukte door nog even genieten van elkaar, net getrouwd. Waarschijnlijk is het dan laat in de middag, wat betekent dat (afhankelijk van jullie trouwdatum) de zon ook al wat lager staat. Zoals hierboven uitgelegd over het golden hour, is het gunstig als de zon zo laag mogelijk staat.


Wat veel bruidsparen als een groot nadeel zien, is dat het betekent dat je kostbare tijd van je borrel en met je gasten zal missen. De borrel of receptie duurt vaak geen uren, waardoor het vaak neerkomt op even proosten, een stukje taart eten, de eerste felicitaties in ontvangst nemen en dan snel samen op pad voor de shoot, om op tijd weer terug te zijn voor het diner. Als je trouwt op een locatie die ook geschikt is voor de fotoshoot, lukt het vaak wel om een uurtje in te plannen voor de shoot. Maar als er ook nog reistijd nodig is, vind ik het vaak zonde om jullie zo lang mee te nemen! Kies dus voor de trouwshoot een locatie op of vlakbij jullie trouwlocatie!

Bruidsshoot in de namiddag.

Ik denk graag mee!


Tijdens een kennismakingsgesprek hebben we alle ruimte om het te hebben over jullie bruiloft en denk ik graag vrijblijvend met jullie (en de planning van de dag) mee! Omdat het zoiets persoonlijks is en af hangt van meerdere factoren, is het fijn om het er samen even over te hebben, zodat ik jullie het beste advies kan geven. Klik op contact om een gesprek met me in te plannen en het te hebben over jullie trouwdag!